Babka ucierana

0

Przepis na ucieraną babkę

Opis:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem wnilinowym, sokiem i skórką cytrynową na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek, dodawać kolejno do masy, starannie ucierając.
  2. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i lekko wymieszać z masą maślaną, przesypując stopniowo dodawanymi obiema mąkami.
  3. Ciasto podzielić na dwie części i domieszać do jednej kakao. Jasne ciasto przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formy, następnie włożyć ciasto ciemne. Piec 30-40 min w temp. 180 st.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag cukru
  • 2 łyżki cukru walininowego
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Żródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply