Przepis na ucieraną babkę
Opis:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem wnilinowym, sokiem i skórką cytrynową na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek, dodawać kolejno do masy, starannie ucierając.
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia połączyć. Białka ubić na sztywną pianę i lekko wymieszać z masą maślaną, przesypując stopniowo dodawanymi obiema mąkami.
- Ciasto podzielić na dwie części i domieszać do jednej kakao. Jasne ciasto przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formy, następnie włożyć ciasto ciemne. Piec 30-40 min w temp. 180 st.
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 25 dag cukru
- 2 łyżki cukru walininowego
- 25 dag masła
- 5 jajek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Żródło: Pani domu – kalendarz 2004