Babka ponczowa

0

Przepis na babkę ponczową

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 12 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 10 żółtek
  • 1/2 kieliszka rumu
  • 1 mała łyżeczka soli
  • skórka cytrynowa lub pomarańczowa

Opis:

  1. Wykonać ciasto z dodatkiem rumu według przepisu „Babka wyborna łatwym sposobem”.
  2. Upiec je w szerokiej, okrągłej formie z wkładką w środku.
  3. Po upieczeniu babka będzie miała kształt dużego obwarzanka.
  4. Upieczoną wyjąć na sito, gdy ostygnie, zanurzyć w ponczu lub polewać równomiernie łyżeczką.
  5. Podać babkę do herbaty.
  6. Zamiast jednej babki można upiec w małych foremkach więcej babeczek.

Poncz:

  • 1/8 l wody
  • 6 dag cukru
  • 1/16 l rumu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • kawałek skórki cytrynowej
  1. Zagotować wodę z cukrem, sokiem cytrynowym i skórką.
  2. Zestawić, wlać rum, a gdy ostygnie, pokropić tym ponczem babkę.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply