Przepis na babkę ponczową
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 12 dag cukru
- 12 dag masła
- 10 żółtek
- 1/2 kieliszka rumu
- 1 mała łyżeczka soli
- skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Opis:
- Wykonać ciasto z dodatkiem rumu według przepisu „Babka wyborna łatwym sposobem”.
- Upiec je w szerokiej, okrągłej formie z wkładką w środku.
- Po upieczeniu babka będzie miała kształt dużego obwarzanka.
- Upieczoną wyjąć na sito, gdy ostygnie, zanurzyć w ponczu lub polewać równomiernie łyżeczką.
- Podać babkę do herbaty.
- Zamiast jednej babki można upiec w małych foremkach więcej babeczek.
Poncz:
- 1/8 l wody
- 6 dag cukru
- 1/16 l rumu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- kawałek skórki cytrynowej
- Zagotować wodę z cukrem, sokiem cytrynowym i skórką.
- Zestawić, wlać rum, a gdy ostygnie, pokropić tym ponczem babkę.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa