Przepis na babkę na białkach
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1/2 l mleka
- 6 dag drożdży
- 16 dag cukru
- 20 dag masła
- 3 dag migdałów
- 8 białek
- 1 łyżka soli
Opis:
- Nasypać do miski 1/4 kg mąki, wlać 1/2 l mleka i wyrośnięte drożdże, wymieszać dokładnie.
- Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny.
- Gdy ciasto należycie sfermentuje, dodać resztę mąki, ubite na pianę białka, sól, posiekane bez skórki migdały, zgnieść ciasto.
- Gdyby było za gęste, dodać jeszcze trochę mleka, wlać roztopione masło, wymieszać z masłem, odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy dwukrotnie zwiększy objętość, przełożyć je do wysmarowanej formy, napełnić do połowy.
- Gdy urośnie do brzegu, piec godzinę w piekarniku.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa