Babka na białkach

0

Przepis na babkę na białkach

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1/2 l mleka
  • 6 dag drożdży
  • 16 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 3 dag migdałów
  • 8 białek
  • 1 łyżka soli

Opis:

  1. Nasypać do miski 1/4 kg mąki, wlać 1/2 l mleka i wyrośnięte drożdże, wymieszać dokładnie.
  2. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny.
  3. Gdy ciasto należycie sfermentuje, dodać resztę mąki, ubite na pianę białka, sól, posiekane bez skórki migdały, zgnieść ciasto.
  4. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze trochę mleka, wlać roztopione masło, wymieszać z masłem, odstawić do wyrośnięcia.
  5. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość, przełożyć je do wysmarowanej formy, napełnić do połowy.
  6. Gdy urośnie do brzegu, piec godzinę w piekarniku.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply