Przepis na babkę kawową
Składniki:
- 15dag masła lub margaryny
- 15dag cukru pudru
- 4 jaja
- 3 łyżeczki ekstraktu kawowego
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- świeżo otarta skórka z połowy pomarańczy lub cytryny
- 30dag mąki
- pół torebeczki proszku do pieczenia
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Lukier
- 10 dag cukru pudru
- czubata łyżka ekstraktu kawowego
- pół łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki wrzącej wody albo mleka
Opis:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem tak, aby powstała puszysta masa.
- Dodać, ciągle ucierając, 4 żółtka, szczyptę soli, a następnie przesiany ekstrakt kawowy, cynamon, otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać ją przez sito na przyrządzoną masę.
- Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na mąkę.
- Na pianę wsypać pokruszoną czekoladę i delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
- Ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej formy babkowej, po cym wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w średniej temperaturze ( ok 200C) przez 50 minut.
- Nazajutrz posmarować babkę ciepłym lukrem ( lukier utrzeć z cukru pudru, ekstraktu kawowego, kakao, dodając mleko lub wodę).
- Babka najlepiej smakuje po 2, 3 dniach.
Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka