Babka kawowa

0

Przepis na babkę kawową

Składniki:

  • 15dag masła lub margaryny
  • 15dag cukru pudru
  • 4 jaja
  • 3 łyżeczki ekstraktu kawowego
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • świeżo otarta skórka z połowy pomarańczy lub cytryny
  • 30dag mąki
  • pół torebeczki proszku do pieczenia
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Lukier

  • 10 dag cukru pudru
  • czubata łyżka ekstraktu kawowego
  • pół łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki wrzącej wody albo mleka

Opis:

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem tak, aby powstała puszysta masa.
  2. Dodać, ciągle ucierając, 4 żółtka, szczyptę soli, a następnie przesiany ekstrakt kawowy, cynamon, otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać ją przez sito na przyrządzoną masę.
  4. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na mąkę.
  5. Na pianę wsypać pokruszoną czekoladę i delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
  6. Ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej formy babkowej, po cym wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec w średniej temperaturze ( ok 200C) przez 50 minut.
  8. Nazajutrz posmarować babkę ciepłym lukrem ( lukier utrzeć z cukru pudru, ekstraktu kawowego, kakao, dodając mleko lub wodę).
  9. Babka najlepiej smakuje po 2, 3 dniach.

Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka

Share.

Leave A Reply