Przepis na babkę drożdżową młodej synowej
Składniki:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 3 jaja
- 3 dag cukru cukru
- 2 dag drożdży
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- pół szklanki rumu
- 15 dag cukru
- szklanka wody
Opis:
- Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością cukru, zalać letnim mlekiem, dodać trochę mąki i zostawić do podrośnięcia.
- Jaja utrzeć z cukrem do białości, dodać przesianą mąkę, rozczyn i szczyptę soli.
- Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od rąk i pokażą się na przekroju pęcherzyki.
- Pod koniec wyrabiania wlać 10 dag stopionego i sklarowanego tłuszczu.
- Odstawić do wyrośnięcia.
- Przerwać proces rośnięcia przez krótkie, ponowne wyrobienie ciasta.
- Następnie nałożyć je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy pierścieniowej napełniając ją do połowy wysokości oraz zostawić w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto ponownie wyrośnie, wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 min.
- Upieczoną i lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy i nasączyć zaraz po wyjęciu syropem z dodatkiem rumu.