Babka drożdżowa młodej synowej

0

Przepis na babkę drożdżową młodej synowej

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 3 jaja
  • 3 dag cukru cukru
  • 2 dag drożdży
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • pół szklanki rumu
  • 15 dag cukru
  • szklanka wody

Opis:

  1. Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością cukru, zalać letnim mlekiem, dodać trochę mąki i zostawić do podrośnięcia.
  2. Jaja utrzeć z cukrem do białości, dodać przesianą mąkę, rozczyn i szczyptę soli.
  3. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od rąk i pokażą się na przekroju pęcherzyki.
  4. Pod koniec wyrabiania wlać 10 dag stopionego i sklarowanego tłuszczu.
  5. Odstawić do wyrośnięcia.
  6. Przerwać proces rośnięcia przez krótkie, ponowne wyrobienie ciasta.
  7. Następnie nałożyć je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy pierścieniowej napełniając ją do połowy wysokości oraz zostawić w ciepłym miejscu.
  8. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 min.
  9. Upieczoną i lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy i nasączyć zaraz po wyjęciu syropem z dodatkiem rumu.
Share.

Leave A Reply