Babka do kawy

0

Przepis na babkę do kawy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 8 dag cukru
  • 8 dag masła
  • skórka cytrynowa
  • 3 jaja
  • 6 dag rodzynków
  • 1/4 l mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 dag drożdży

Opis:

  1. Włożyć do miski jaja, mąkę, cukier, sól, skórkę cytrynową.
  2. Wlać wyrośnięte drożdże i ciepłe mleko, zagnieść ciasto.
  3. Gdy będzie gładkie, dodać ciepłe masło, czyste rodzynki, wyrabiać aż połączy się masło z ciastem.
  4. Wyłożyć do wysmarowanej formy.
  5. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  6. Posmarować jajem i upiec w piekarniku.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply