Przepis na sałatkę z pora i jabłek w sosie śmietanowym
Opis:
- Białą, ewentualnie lekko zazielenioną część pora pokroić w cienkie plasterki, opłukać i osączyć.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny, dodać por i posiekane orzechy włoskie. Sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć do miseczek wyłożonych liśćmi sałaty.
- Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i ubić na gęsty krem. Doprawić do smaku solą, cukrem i dodać pietruszkę.
- Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję sałatki polać łyżką sosu. Sos można doprawić np. ketchupem i papryką.
Składniki:
- 30 dag jasnych części pora
- 4 jabłka
- 5 łyżek soku z cytryny
- 5 dag orzechów włoskich
- 1/8 l śmietany
- 1,5 łyżki cukru
- odrobina soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Źródło: Kuchnia Polska 2009