Sałatka z pora i jabłek w sosie śmietanowym

0

Przepis na sałatkę z pora i jabłek w sosie śmietanowym

Opis:

  1. Białą, ewentualnie lekko zazielenioną część pora pokroić w cienkie plasterki, opłukać i osączyć.
  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny, dodać por i posiekane orzechy włoskie. Sałatkę ponownie wymieszać i przełożyć do miseczek wyłożonych liśćmi sałaty.
  3. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i ubić na gęsty krem. Doprawić do smaku solą, cukrem i dodać pietruszkę.
  4. Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję sałatki polać łyżką sosu. Sos można doprawić np. ketchupem i papryką.

Składniki:

  • 30 dag jasnych części pora
  • 4 jabłka
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 1/8 l śmietany
  • 1,5 łyżki cukru
  • odrobina soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Źródło: Kuchnia Polska 2009

Share.

Leave A Reply