Sałatka z czerwonej kapusty – dietetyczna

1

Przepis na sałatkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • sól
  • pół kubeczka octu
  • cukier
  • sok cytrynowy lub kwasek cytrynowy

Opis:

  1. Usunąć z kapusty wierzchnie liście i drobno je poszatkować.
  2. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować aż będzie jeszcze jędrna, ale już miękka ( ok. 10 – 15 minut ).
  3. Odcedzić.
  4. Ocet wmieszać pół na pół  gotowaną wodą,zalać kapustę i natychmiast odcedzić i spłukać gotowaną wodą (chodzi o to, aby kapusta nabrała pięknego koloru, ale nie była bez octu).
  5. Odcedzoną doprawić do smaku cukrem, solą i kwaskiem lub sokiem z cytryny.
  6. Oziębić.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Co jeść na diecie? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply