Melon, żurawina i szynka szwarcwaldzka

4

Mają do Was wpaść goście, a Wy szukacie czegoś niesamowitego by ich zaskoczyć i jednocześnie ugościć najlepiej jak potraficie? Czasu nie jest zbyt wiele, a przepis na kawę od Ani Stalmach jest kuszący, ale brzuszka za bardzo nie zapełni… Gdy jesteście w takiej sytuacji, a czasu nie jest zbyt wiele proponuję przyrządzenie szybkiej, ale wyśmienitej sałatki.

Niewiele składników, niewielki nakład pracy, za to efekt – fiu fiu muszę powiedzieć, że to danie robi wrażenie i wygląda naprawdę „na bogato”.
melon żółty

Składniki

  • sałata rukola – całe opakowanie
  • melon – rodzaj dowolny, ja użyłam żółtego, potrzebujemy ok. 0,6 kg
  • opakowanie suszonej żurawiny
  • 2 opak. szybki szwarcwaldzkiej
  • sos balsamico – przy okazji tygodnia włoskiego w Lidlu zaopatrzyłam się w 3 rodzaje tego sosu: tradycyjny, na bazie truskawki oraz na bazie pomarańczy. Do sałatki użyłam klasycznej wersji 🙂

Jak to zrobić

Mamy już wszystko:) Sałatę myjemy dokładnie i odstawiamy do wysuszenia. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, nie musimy się za bardzo tutaj przykładać, ostatecznie i tak przyklei się ona do innych elementów naszego dzieła.
żurawina suszona
Środek z melona musi nas opuścić, najlepiej wydrążyć łódeczkę łyżką, obrać go ze skórki i pokroić w duże kostki. Wszystko ze sobą łączymy, dosypujemy suszoną żurawinę i skrapiamy sosem balsamicznym. I gotowe! Prawda, że wygląda efektownie? A jak smakuje… to już musicie sprawdzić sami, ale uwierzcie na słowo – jest mega.
sałatka z melonem

Ciekawostka

Wiecie dlaczego szynka szwarcwaldzka ma taki intensywny smak? Ta niemiecka wędlinka jest wędzona na zimno specjalnym dymem, który uzyskuje się z mieszanki szyszek, igieł i wiórków świerkowych. Po tym czasie mięso dojrzewa jeszcze około miesiąca i dopiero potem ląduje w cienkich plastrach na półkach sklepowych.
szynka szwarcwaldzka
Kto by pomyślał, żeby kiedyś, np w czasach gastronomii naszych babć, łączyć mięso z owocami. Jestem przekonana, że to by nie przeszło, bo słodki smak miąższu truskawki czy arbuza w skontrastowaniu go z polędwiczką czy kurczakiem po prostu raziłby kupki smakowe. Poza tym taki mezalians uznany by został za marnotrawstwo fajnej sztuki mięsa. A teraz? Świat do góry nogami przewracają i w kuchni kombinują jak mogą. Ale wiecie co? Mi bardzo to odpowiada, a wyżej opisana sałatka jest moją faworytką na letnie kolacje.
sałątka z melonem
Jeżeli szukacie innych przepisów na mięsko w duecie z owocami to zapraszam na moje inne inspiracje (przy okazji można zobaczyć jak blog ewoluował :)).

1. Wieprzowinka z owocami
2. Udziki kurczaka w morelach
3. Kurczak z pomarańczami

Smacznego!
sałatka z melonem

Share.

4 komentarze

  1. Na pewno wypróbuję, bo przepis nie jest skomplikowany (dla mnie mało wprawnej to ważne), a robi wrażenie czegoś bardzo wykwintnego.
    Nie wiem jak Ty, ale ja jestem zakochana w tym sosie balsamicznym z nutą truskawki. Też go nabyłam w Lidlu. Potrafię moczyć w nim kawałek bagietki i doznawać rozkoszy stołu :-).

    • Nina Wiśniewska on

      Sezonada przepis jest prosty, na pewno wszystko wyjdzie jak należy 🙂 a co do sosu z truskawką… nie mogłam się powstrzymać i uszczknęłam nieco na paluszku 🙂 do tej sałatki też by pięknie pasował, smakuje wybornie!

Leave A Reply