Przepis na Dobiegający koniec lata wg Pawła Matławskiego
Składniki:
• 1 bakłażan
• 2-3 duże pomidory
• opakowanie mozzarelli
• tymianek,
• bazylia,
• rukola do dekoracji
• czosnek
• ocet balsamiczny
• sól i oliwa.
Sposób przygotowania:
Bakłażana myjemy, kroimy w grube plastry i wykładamy na papierowy ręcznik na około 2 minuty. Pomidora i mozzarellę kroimy również w grube plastry. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na gorącą oliwę wykładamy plastry bakłażana i plasterki czosnku. Całość posypujemy tymiankiem i solą a następnie obsmażamy przez około 2-3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu obsmażamy plastry pomidora przez około minutę z każdej strony. Obsmażone wcześniej warzywa układamy na przemian na blasze do pieczenia. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Całość zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180-200ºC. Gotowe warzywa podajemy pokropione octem balsamicznym i przystrojone bazylią i rukolą.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-pawla-matlawskiego-3-edycja-warszawa,67646,1.html