Przepis na sałatkę fasolkową
Opis:
- Fasolkę umyć i podzielić na kilkucentymetrowe kawałki, ugotować w osolonym wrzątku ( ok. 20 minut ) i odsączyć na sitku.
- Rosół połączyć z oliwą, sokiem cytrynowym, cukrem, solą, cząbrem.
- Dodać drobno pokrajaną cebulę.
- Paprykę umyć, usunąć pestki i pokrajać w małe kwadraciki.
- Połączyć z fasolką, zalać przygotowanym sosem.
- Sałatkę przygotować na 1 godzinę przed podaniem.
Składniki:
- 75 dag zielonej fasolki szparagowej
- pół szklanki rosołu z kostki
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki soku ze świeżej cytryny
- duży strąk czerwonej papryki ( można zastąpić marynowaną )
- średniej wielkości cebula
- szczypta suszonego cząbru
- odrobina soli i cukru
Źródło: Przyjmujemy gości, Biruta Bieniecka