Przepis na bób z parówkami
Składniki:
- 40dag nasion bobu
- 20dag parówek
- 2 pomidory
- 3 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy
- sól, cukier
- kwas cytrynowy
Opis:
- Ugotować nasiona bobu w niewielkiej ilości wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki cukru ( miękkie nasiona można obrać z okrywającej je dość grubej skórki ). Drobno posiekany czosnek rozetrzeć z solą, dodać musztardę i olej oraz łyżkę rozpuszczonego kwasu cytrynowego.
- Parówki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na ostudzonym blacie.
- To samo zrobić z pomidorami.
- Oblać sałatkę sosem, posypać zieleniną.
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska