Piątek, piąteczek, piątunio – przepis na krewetki

2

Siedzimy sobie dzisiaj na leniuszku w domku. W Warszawie spadło jakieś 20 cm śniegu i zupełnie nic nam się nie chciało wymyślać, więc postanowiliśmy odpocząć w ciepłych 4 ścianach. By jednak urozmaicić sobie wieczór zrobiliśmy z moim narzeczonym krewetki, które wyszły znakomicie! Do tego prosta sałatka z rukolą i roszponką, białe wino i ulubiona świeczka 😀 Idealnie!

Chciałam się z Wami podzielić przepisem na to szybkie danie i pokazać parę zdjęć.

Jak zrobić krewetki?

Potrzebujemy paczkę krewetek, my akurat mieliśmy je z Biedronki, jedno opakowanie kosztowało nie całe 14 zł, w środku było 16 sztuk. Jeżeli lubicie ten rarytas bardzo bardzo to weźcie dwa opakowania 🙂 Krewetki są obrane, oczyszczone, nadają się od razu na patelnie.
krewetki z czosnkiem
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek dobrej jakości, wrzucamy tam 1/5 czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę oraz 3 ząbki czosnku – również pokrojone. Do tego wciskamy przez praskę kolejne 3 ząbki. Gdy te warzywa nam się zarumienią dokładamy nasze krewetki. Pięknie skwierczą i szybko dochodzą. Dosłownie po kwadransie pieczenia góra dół, dół góra, przemieszaj przemieszaj i gotowe. Możesz wykładać na talerz 🙂 mniam mniam, oblizuję się na samą myśl o tym przysmaku. I pomyśleć, że jeszcze 3 lata temu nie znosiłam owoców morza, a i na sushi się krzywiłam. Teraz przepadam za takim jedzeniem i sama robię je w domu.

Jeżeli chodzi o sałatkę to w mojej misce znajduję się rukola, roszponka, sałata lodowa, pomidory rzymskie, suszone pomidory oraz 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w paski. Wszystko skropione jest oliwą z oliwek Monini (polecam) oraz posypane ziarnami słonecznika oraz grzankami. Pycha i idealnie pasuje do wina oraz krewetek.

Za chwilkę będziemy oglądać polski serial Pakt – słyszeliśmy wiele dobrego o tej produkcji, więc już nie mogę się doczekać. A Wy już oglądaliście ten film?
domowe krewetki

Share.

2 komentarze

  1. uwielbiam krewetki – bardzo, bardzo! 🙂 nie lubię za to ich obierać i oczyszczać z jelit, niestety czasami jest to niezbędne. wyglądają pysznie i nie zawahałabym się ich zjeść! 🙂

Leave A Reply