Zielona zapiekanka z ryżu

0

Przepis na zieloną zapiekankę z ryżu

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • łyżka tłuszczu
  • 0,5l wody
  • 25dag mrożonego szpinaku
  • 4 jaja
  • 4 parówki
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • łyżka tartej bułki

Opis:

  1. Ugotować ryż na sypko. Szpinak rozmrozić. Cebulę z czosnkiem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu.
  2. Żółtka utrzeć z przestudzonym tłuszczem z cebulą, dodać ryż i szpinak, przyprawy do smaku, wymieszać, na końcu połączyć z pianą ubitą z białek.
  3. Połowę masy ułożyć w prodiżu wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tartą, na masie ułożyć obrane z osłonki parówki.
  4. Przykryć wszystko resztką ryżu, wyrównać powierzchnię, skropić tłuszczem, zapiec.
  5. Podawać zaraz po zapieczeniu, z dodatkiem soku pomidorowego.

Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska

Share.

Leave A Reply