Przepis na zieloną zapiekankę z ryżu
Składniki:
- szklanka ryżu
- łyżka tłuszczu
- 0,5l wody
- 25dag mrożonego szpinaku
- 4 jaja
- 4 parówki
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- cebula
- łyżka tartej bułki
Opis:
- Ugotować ryż na sypko. Szpinak rozmrozić. Cebulę z czosnkiem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu.
- Żółtka utrzeć z przestudzonym tłuszczem z cebulą, dodać ryż i szpinak, przyprawy do smaku, wymieszać, na końcu połączyć z pianą ubitą z białek.
- Połowę masy ułożyć w prodiżu wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tartą, na masie ułożyć obrane z osłonki parówki.
- Przykryć wszystko resztką ryżu, wyrównać powierzchnię, skropić tłuszczem, zapiec.
- Podawać zaraz po zapieczeniu, z dodatkiem soku pomidorowego.
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska