Przepis na tuńczyka w pomidorach
Składniki:
- 75dag tuńczyka
- 5 pomidorów
- 1 słoik czerwonej obranej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 filiżanka bulionu rybnego lub warzywnego
- 2 filiżanki oliwy
- sól
Opis:
- Tuńczyka umyć, pokroić na dość duże kawałki.
- W garnku zagotować wodę, włożyć rybę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować około 3 minut.
- Następnie rybę wyjąć, osączyć.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, razem z papryką chwilkę gotować pod przykryciem, ale w innych rondelkach.
- Przetrzeć przez sitko lub przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek.
- Dodać pomidory, paprykę, oprószyć solą i podgrzewać około 5 minut.
- Całość podlać bulionem, włożyć rybę i dusić kolejne 15 minut.
Źródło: Kalendarz zdzierany
Jeden komentarz
Pingback: • Głodny w biurze? Co wziąć do jedzenia? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne