Przepis na śledź zawijany z jabłkami
Składniki:
- 5 śledzi solonych
- 3 jabłka
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- cebula
- goździki
- szklanka śmietany
- cukier
- 2 szklanki octu
- przyprawy korzenne
Opis:
- Śledzie wymoczyć, usunąć ości i oddzielić filety, jak do rolmopsów.
- Jabłko i cebulę utrzeć na tarce o średnich otworach, dodać przecier pomidorowy ( 2 łyżki ), i odrobinę cukru.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Otrzymaną masę smarować wewnętrzną stronę połówek śledzi, zwijać i spinać wykałaczką lub długim goździkiem.
- Pozostałe jabłka pokrajać w kostkę i włożyć razem ze śledziami do słoika.
- Zalać marynatą z octu, przegotowanego z cukrem i przyprawami.
- Po dwóch dobach wyjąć śledzie, polać śmietaną i obłożyć marynowanymi jabłkami.