Śledź zawijany z jabłkami

0

Przepis na śledź zawijany z jabłkami

Składniki:

  • 5 śledzi solonych
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • cebula
  • goździki
  • szklanka śmietany
  • cukier
  • 2 szklanki octu
  • przyprawy korzenne

Opis:

  1. Śledzie wymoczyć, usunąć ości i oddzielić filety, jak do rolmopsów.
  2. Jabłko i cebulę utrzeć na tarce o średnich otworach, dodać przecier pomidorowy ( 2 łyżki ), i odrobinę cukru.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Otrzymaną masę smarować wewnętrzną stronę połówek śledzi, zwijać i spinać wykałaczką lub długim goździkiem.
  5. Pozostałe jabłka pokrajać w kostkę i włożyć razem ze śledziami do słoika.
  6. Zalać marynatą z octu, przegotowanego  z cukrem i przyprawami.
  7. Po dwóch dobach wyjąć śledzie, polać śmietaną i obłożyć marynowanymi jabłkami.
Share.

Leave A Reply