Przepis na śledzie w orzechach
Składniki:
- 50dag solonych śledzi
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- kawałek kory cynamonu
- 4 goździki
- 6 ziaren pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 25dag suszonego piernika
- 25dag posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki winnego octu ziołowego
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- natka pietruszki
- kilka całych połówek orzechów włoskich
Opis:
- Śledzie umyć, zalać mlekiem, zostawić na 24 godziny, usunąć kręgosłup, ości i skórę, pokroić na kawałki.
- Zagotować olej z dodatkiem imbiru, cynamonu, goździków, ziela angielskiego, pieprzu.
- Kawałki śledzi ułożyć w słoiku, zalać przestudzonym olejem, przykryć i wstawić do lodówki na 2 – 3 dni.
- Przygotować pastę: miód wymieszać z octem winnym, mielonym imbirem, startym na tarce piernikiem, posiekanymi orzechami.
- Śledzie wyjąć z zalewy, ułożyć na półmisku, obłożyć pastą, przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Udekorować pietruszką i połówkami orzechów.
Źródło: Kalendarz zdzierany