Śledź w orzechach

0

Przepis na śledzie w orzechach

Składniki:

  • 50dag solonych śledzi
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • kawałek kory cynamonu
  • 4 goździki
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 25dag suszonego piernika
  • 25dag posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki winnego octu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • natka pietruszki
  • kilka całych połówek orzechów włoskich

Opis:

  1. Śledzie umyć, zalać mlekiem, zostawić na 24 godziny, usunąć kręgosłup, ości i skórę, pokroić na kawałki.
  2. Zagotować olej z dodatkiem imbiru, cynamonu, goździków, ziela angielskiego, pieprzu.
  3. Kawałki śledzi ułożyć w słoiku, zalać przestudzonym olejem, przykryć i wstawić do lodówki na 2 – 3 dni.
  4. Przygotować pastę: miód wymieszać z octem winnym, mielonym imbirem, startym na tarce piernikiem, posiekanymi orzechami.
  5. Śledzie wyjąć z zalewy, ułożyć na półmisku, obłożyć pastą, przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki.
  6. Udekorować pietruszką i połówkami orzechów.

Źródło: Kalendarz zdzierany

Share.

Leave A Reply