Przepis na puchar z karmazyna
Składniki:
- 40dag filetów z karmazyna
- 2 cebule
- 15dag selera
- 10dag pietruszki
- sól
- łyżeczka cukru
- 2 szklanki wody
- pół małej puszki zielonego groszku
- cytryna
- jabłko
- 6 łyżek majonezu
- 4dag sera podpuszczkowego
- 2 jaja
- zielenina
Opis:
- Zamrożone filety ugotować w osolonej wodzie z selerem, pietruszką i cebulą, wystudzić w wywarze.
- Następnie wyjąć, pokroić w dość grube słupki.
- Z groszku odlać zalewę, włożyć rybę, pokrajane na cienkie kawałki jabłko, drobno pokrajaną obraną cytrynę, dodać majonez oraz starty na tarce o dużych otworach łagodny ser.
- Wymieszać produkty ze sobą za pomocą dwóch widelców, przyprawić do smaku.
- Nałożyć potrawę do kielichów szampańskich, przybrać majonezem, cząstkami jaj gotowanych na twardo, zieleniną, mocno ochłodzić.
- W ten sam sposób można przygotować puchar z innych ryb np. ze szczupaka, sandacza, makreli. Bardzo wygodne danie na stół-bufet.
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska