Przepis na placki ziemniaczane
Składniki:
- 30 dag dużych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 czubata łyżka mąki
- 1/2 dużego jaja lub 1 małe
- sól
- cukier
- 4-5 łyżek oleju
Opis:
- Ziemniaki wyszorować szczoteczką, obrać, umyć i zetrzeć na tarce .
- Surową cebulę również zetrzeć na tarce.
- Utarte ziemniaki z cebulą wymieszać z mąką, jajem, solą.
- Smażyć placki na rozgrzanym oleju.
- Początkowo rumieni się je z obu stron na silnym ogniu, a potem dosmaża na słabym, tak aby placki niebyły w środku surowe.
- Najlepsze są placki gorące, podane wprost z patelni.
- Do cebuli można także dołożyć skrojone w plastry pieczarki lub szynkę, ewentualnie kiełbasę. Gdy zrezygnujemy z cebuli, można podawać placki na słodko z dżemem.