Przepis na ogórki nadziewane mięsem i kaszą
Składniki:
- 8 średniej wielkości świeżych ogórków
- 10 dkg kaszy jęczmiennej
- 20 dkg wieprzowiny bez kości
- sól
- 5 dkg cebuli
- 1 jajo
- pieprz
- 2 dkg tłuszczu
- 1 łyżeczka siekanego kopru
- 1/8 l śmietany
- 1 dkg mąki
- 1 kostka przypraw do zup
- 1 łyżeczka siekanej pietruszki
Opis:
- Ogórki świeże przyrządzić jak bakłażany. Po zapieczeniu oblać osoloną śmietaną, połączoną z mąką, do smaku dodać kostkę przyprawy do zup.
- Chwilkę zapiekać. Wyłożyć na półmisek, oblać sosem.
- Posypać zieloną, siekaną pietruszką.
- Osobno podać ziemniaki.