Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym

0

Przepis na kalafior zapiekany w sosie beszamelowym

Składniki:

  • 1,20 – 1,40 kg kalafiora
  • 4 dkg masła
  • 3 dkg mąki
  • 1/4 l mleka lub śmietany
  • 1-2 żółtka
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
  • 3 dkg sera trapistów
  • 3 dkg masła
  • 3 dkg tartej bułki
  • sól, cukier

Opis:

  1. Kalafior oczyścić, obrać z liści, ugotować w ocukrzonej i osolonej wodzie.
  2. Przyrządzić sos beszamelowy: masło stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić rosołem lub mlekiem, zagotować, przyprawić do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, wymieszać z żółtkami, śmietaną, startym serem. Podgrzać ale nie gotować.
  3. Miękki kalafior odcedzić, ułożyć „róże” na półmisku do zapiekania, zalać sosem, posypać z wierzchu tartym serem.
  4. Skropić wszystko sowicie stopionym masłem zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec.

Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger

Share.

Leave A Reply