Przepis na kalafior zapiekany w sosie beszamelowym
Składniki:
- 1,20 – 1,40 kg kalafiora
- 4 dkg masła
- 3 dkg mąki
- 1/4 l mleka lub śmietany
- 1-2 żółtka
- cytryna lub kwasek cytrynowy
- 3 dkg sera trapistów
- 3 dkg masła
- 3 dkg tartej bułki
- sól, cukier
Opis:
- Kalafior oczyścić, obrać z liści, ugotować w ocukrzonej i osolonej wodzie.
- Przyrządzić sos beszamelowy: masło stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić rosołem lub mlekiem, zagotować, przyprawić do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, wymieszać z żółtkami, śmietaną, startym serem. Podgrzać ale nie gotować.
- Miękki kalafior odcedzić, ułożyć „róże” na półmisku do zapiekania, zalać sosem, posypać z wierzchu tartym serem.
- Skropić wszystko sowicie stopionym masłem zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec.
Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger