Przepis na galaretę mięsną do zalewania
Składniki:
- 70 dag kruchych kości
- 15 dag włoszczyzny ( marchew, pietruszka, seler )
- 1,5 l wody
- sól
- 2 listki bobkowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz czarny
- 1,5 dag żelatyny
- 1/2 łyżki octu
- 2 białka
Opis:
- Oczyszczone warzywa opłukać, kości opłukać i porąbać, dodać przyprawy i zalać zimną wodą.
- Gotować powoli, około 3-4 godzin.
- Osolić pod koniec gotowania, wywar odcedzić.
- Do letniego wywaru dodać ocet, białka, sklarować.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na 1/2 godziny.
- Wyjąć i rozpuścić w 1/8 l wywaru.
- Połączyć ze sklarowaną galaretą, osolić, ostudzić.
- Krzepnącą używać do zalewania potraw.