Fajny przepis na kapuśniaczki

0

Przepis na kapuśniaczki

Opis:

  1. Rozprowadzić drożdże łyżką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i szczyptę cukru, gdy podniosą się, wlać je do przygotowanej w misce mąki, dodać żółtko, mleko, cukier, troszkę soli.
  2. Ugniatać 15 min, gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać łyżkę mleka, następnie wlać ciepłe, rozpuszczone masło, mieszać jeszcze 5 minut, gdy złączy się dokładnie masło z cukrem, wygładzić, przykryć serwetką, postawić blisko kuchni, aby w cieple rosło.
  3. Obgotowaną kapustę wycisnąć w ściereczce, usiekać drobno, przysmażyć z uduszoną w smalcu cebulą, posolić, posypać pieprzem, dodać szczyptę cukru, przykryć w rondlu, aby była ciepła.
  4. Rozciąć arkusz papieru na 16 części, posmarować każdą cząstkę smalcem.
  5. Gdy ciasto wyrośnie tak, że można brać po kawałeczku, obsypać mąką, rozciągnąć wałkiem, nałożyć łyżeczkę kapusty, zwinąć w równy wałeczek, zawinąć w papier, układać na blachę.
  6. Powinno być 24 kapuśniaczki. Gdy urosną na blasze tak, że aż wychodzą na blasze otworami z papieru, włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
  7. Wyjąć rumiane, odwinąć z papierków, ułożyć na półmisku.
  8. Do kapusty można domieszać także trochę grzybków, jaja na twardo lub kawałek mięsa.

Składniki:

  • 1/4 kg mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 4 dag masła
  • 1/16 l mleka
  • 1 dag cukru na ciasto
  • 1 główka kapusty ( 1kg )
  • 1 cebula
  • 6 dag smalcu na nadzienie
  • 1,5 arkusza papieru
  • 5 dag smalcu do zawijania

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply