Przepis na kapuśniaczki
Opis:
- Rozprowadzić drożdże łyżką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i szczyptę cukru, gdy podniosą się, wlać je do przygotowanej w misce mąki, dodać żółtko, mleko, cukier, troszkę soli.
- Ugniatać 15 min, gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać łyżkę mleka, następnie wlać ciepłe, rozpuszczone masło, mieszać jeszcze 5 minut, gdy złączy się dokładnie masło z cukrem, wygładzić, przykryć serwetką, postawić blisko kuchni, aby w cieple rosło.
- Obgotowaną kapustę wycisnąć w ściereczce, usiekać drobno, przysmażyć z uduszoną w smalcu cebulą, posolić, posypać pieprzem, dodać szczyptę cukru, przykryć w rondlu, aby była ciepła.
- Rozciąć arkusz papieru na 16 części, posmarować każdą cząstkę smalcem.
- Gdy ciasto wyrośnie tak, że można brać po kawałeczku, obsypać mąką, rozciągnąć wałkiem, nałożyć łyżeczkę kapusty, zwinąć w równy wałeczek, zawinąć w papier, układać na blachę.
- Powinno być 24 kapuśniaczki. Gdy urosną na blasze tak, że aż wychodzą na blasze otworami z papieru, włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
- Wyjąć rumiane, odwinąć z papierków, ułożyć na półmisku.
- Do kapusty można domieszać także trochę grzybków, jaja na twardo lub kawałek mięsa.
Składniki:
- 1/4 kg mąki
- 2 dag drożdży
- 2 żółtka
- 4 dag masła
- 1/16 l mleka
- 1 dag cukru na ciasto
- 1 główka kapusty ( 1kg )
- 1 cebula
- 6 dag smalcu na nadzienie
- 1,5 arkusza papieru
- 5 dag smalcu do zawijania
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa