Kutia małopolska

0

Przepis na kutię małopolską

Składniki:

  • 3/4 szklanki „opychanej” ( pozbawionej łusek ) pszenicy
  • 2 szklanki wody
  • szklanka maku
  • pół szklanki płynnego miodu
  • 2-3 figi
  • 3 daktyle
  • 2 łyżki posiekanych migdałów lub orzechów
  • sól
  • 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki lub skondensowanego mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Opis:

  1. Pszenicę zalać dwiema szklankami lekko osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu tak długo, aż woda się wygotuje, a ziarna rozkleją.
  2. Odstawić ją do zupełnego ochłodzenia.
  3. Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, dokładnie odsączyć i 3-4 razy przepuścić przez maszynkę, a następnie utrzeć w donicy z miodem i z cukrem waniliowym na jednolitą masę.
  4. Wystudzoną pszenicę wymieszać z masą miodowo-makową.
  5. W tej postaci podawano kutię na wsi w dawnych czasach. Aby nabrała jednak bardziej wyrafinowanego smaku, należy jeszcze dodać bakalie pokrajane w cienkie paseczki oraz słodką śmietankę: można też dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
  6. Przed podaniem na stół wstawić na 2-3 godz. do lodówki.
  7. Jeśli nie można dostać „opychanej” pszenicy, można ją zastąpić pęczakiem albo ryżem. Do ryżu trzeba dodać odrobinę cynamonu.
Share.

Leave A Reply