Przepis na kutię małopolską
Składniki:
- 3/4 szklanki „opychanej” ( pozbawionej łusek ) pszenicy
- 2 szklanki wody
- szklanka maku
- pół szklanki płynnego miodu
- 2-3 figi
- 3 daktyle
- 2 łyżki posiekanych migdałów lub orzechów
- sól
- 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki lub skondensowanego mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Opis:
- Pszenicę zalać dwiema szklankami lekko osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu tak długo, aż woda się wygotuje, a ziarna rozkleją.
- Odstawić ją do zupełnego ochłodzenia.
- Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, dokładnie odsączyć i 3-4 razy przepuścić przez maszynkę, a następnie utrzeć w donicy z miodem i z cukrem waniliowym na jednolitą masę.
- Wystudzoną pszenicę wymieszać z masą miodowo-makową.
- W tej postaci podawano kutię na wsi w dawnych czasach. Aby nabrała jednak bardziej wyrafinowanego smaku, należy jeszcze dodać bakalie pokrajane w cienkie paseczki oraz słodką śmietankę: można też dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
- Przed podaniem na stół wstawić na 2-3 godz. do lodówki.
- Jeśli nie można dostać „opychanej” pszenicy, można ją zastąpić pęczakiem albo ryżem. Do ryżu trzeba dodać odrobinę cynamonu.