Przepis na grzanki z tapenade i papryczkami padrones wg Agnieszki Radi–Sulikowskiej
Składniki:
- 1 ciabatta lub pieczywo typu ciabatta
120 g czarnych oliwek bez pestek
4 anchois
1 łyżka oliwy extra vergine
250-300 ml oleju do smażenia
świeżo zmielony pieprz czarny
18 papryczek padrones
Opis:
- Ciabattę kroimy w poprzek, układamy na blasze i rumienimy w piekarniku w temp. 180 stopni.
Przygotowujemy tapenade:
- Oliwki siekamy drobno i rozcieramy z osączonymi z oleju anchois na gładką masę . Dodajemy oliwę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
- Padrones smażymy na głębokim tłuszczu aż się zarumienią, następnie odsączamy.
- Zrumienione pieczywo smarujemy pastą tapenade, na wierzch układamy papryczki.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/agnieszka-radisulikowska-grzanki-z-tapenade-i-papryczkami-padrones,67158.html