Grzanki z tapenade i papryczkami padrones wg Agnieszki Radi–Sulikowskiej

0

Przepis na grzanki z tapenade i papryczkami padrones wg Agnieszki Radi–Sulikowskiej

Składniki:

  • 1 ciabatta lub pieczywo typu ciabatta
    120 g czarnych oliwek bez pestek
    4  anchois
    1 łyżka oliwy extra vergine
    250-300 ml oleju do smażenia
    świeżo zmielony pieprz czarny
    18 papryczek padrones

Opis:

  1. Ciabattę kroimy w poprzek, układamy na blasze i rumienimy w piekarniku w temp. 180 stopni.

Przygotowujemy tapenade:

  1. Oliwki siekamy drobno i rozcieramy z osączonymi z oleju anchois na gładką masę . Dodajemy oliwę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
  2. Padrones smażymy na głębokim tłuszczu aż się zarumienią, następnie odsączamy.
  3. Zrumienione pieczywo smarujemy pastą tapenade, na wierzch układamy papryczki.

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/agnieszka-radisulikowska-grzanki-z-tapenade-i-papryczkami-padrones,67158.html

Share.

Leave A Reply