Babeczki cytrynowe wg Katarzyny Kraszewskiej

0

Przepis na babeczki cytrynowe

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 100 ml kefiru
  • 55 g masła
  • śmietana
  • powidła z owoców egzotycznych lub dżem cytrynowy
  • do dekoracji: s skórka z cytryny, cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól,  skórkę z cytryny i cukier waniliowy. W drugiej miseczce łączymy jajko z kefirem  oraz roztopionym i ostudzonym masłem i przelewamy do miseczki z mąką.
  2. Całość mieszamy, ale delikatnie i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać  grudkowate, w przeciwnym razie muffiny będą zbite i twarde. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek (lub najlepiej do  papilotek w formie na muffiny).
  3. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200°C. Następnie foremki powoli wyjmujemy z piekarnika, a po kilku minutach muffiny  przekładamy z foremek na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy skórką  cytrynową.
  4. Podajemy ze śmietaną i dżemem.

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/swiateczne-przepisy-ugotowanych-zobacz,70925,1.html

Share.

Leave A Reply