Przepis na babeczki cytrynowe
Składniki:
- 150 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- mała szczypta soli
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 100 ml kefiru
- 55 g masła
- śmietana
- powidła z owoców egzotycznych lub dżem cytrynowy
- do dekoracji: s skórka z cytryny, cukier puder
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. W drugiej miseczce łączymy jajko z kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem i przelewamy do miseczki z mąką.
- Całość mieszamy, ale delikatnie i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate, w przeciwnym razie muffiny będą zbite i twarde. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek (lub najlepiej do papilotek w formie na muffiny).
- Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200°C. Następnie foremki powoli wyjmujemy z piekarnika, a po kilku minutach muffiny przekładamy z foremek na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy skórką cytrynową.
- Podajemy ze śmietaną i dżemem.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/swiateczne-przepisy-ugotowanych-zobacz,70925,1.html