Przepis na zapiekane pierożki
Składniki:
- 20 dag twarogu
- 6 dag tartego żółtego sera
- pęczek zielonej natki pietruszki
- 20 dag mąki
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- łyżka śmietany
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
Opis:
- Twaróg przetrzeć przez sitko, dodać połowę utartego sera, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, oraz utartą gałkę muszkatołową, wymieszać na jednolitą masę.
- Zagnieść ciasto z mąki i jaj, rozwałkować cieniutko, wyciąć kieliszkiem małe krążki, ułożyć na każdym kulkę i zlepić pierożki.
- Wkładać je do osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.
- Po wypłynięciu pierożki wyjąć na cedzak i przelać wrzątkiem.
- Pierożki należy przygotować wcześniej i przechować przykryte lekko wilgotną ściereczkę.
- Na 15 minut przed podaniem przełożyć je do naczynek żaroodpornych, polać sosem przygotowanym z reszty żółtego sera, śmietany i stopionego masła.
- Zapiekać w nagrzanym piekarniku 15 min.