Tuńczyk w sezamie z jajkiem, winogronem, fasolką szparagową, z sosem z granatów i limonki wg Miłosza Wyrwicza

0

Przepis na tuńczyka w sezamie z jajkiem, winogronem, fasolką szparagową, z sosem z granatów i limonki wg Miłosza Wyrwicza

Składniki:

  • filet z tuńczyka (ok. 250 g)
  • garść fasolki szparagowej
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • ½ czerwonej lub pomarańczowej papryki
  • 4 ciemne winogrona
  • 1 op. kiełków (rzodkiew, słonecznik)
  • 50 g rukoli
  • 1 duże jajko
  • 1 granat
  • Sok z 1 limonki
  • 2 łyżki sezamu (białego i czarnego)
  • Sól, pieprz
  • Oliwa extra vergine
  • Świeże zioła do dekoracji

Opis:

  1. Fasolkę szparagową gotujemy al dente ( 5 minut, jeżeli jest młoda) w osolonej wodzie. Z pomidorów koktajlowych zdejmujemy skórę i kroimy je na ćwiartki. Oczyszczoną z pestek, pokrojoną w paski paprykę dusimy na oliwie do momentu, aż będzie delikatnie chrupiąca. Przyprawiamy.
  2. Jajko gotujemy na półtwardo (ok. 5 minut). Obieramy i kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy sos: w rondelku umieszczamy przetarty na sicie owoc granatu i sok wyciśnięty z limonki. Rondelek stawiamy na małym ogniu i redukujemy sos do uzyskania gęstej konsystencji.
  3.  Tuńczyka przyprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na bardzo dobrze rozgrzanej na patelni oliwie, smażymy ok. 30 sek. z każdej strony, posypujemy sezamem i podajemy natychmiast z przygotowanymi wcześniej  warzywami, rukolą, winogronami, pokrojonym na ćwiartki jajkiem i dressingiem. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/milosz-wyrwicz-tunczyk-w-sezamie-z-jajkiem-winogronem-fasolka-szparagowa-z-sosem-z-granatow-i-limonki,64715.html

Share.

Leave A Reply