Przepis na pulpety z ryb mazurskich w sosie z wina i kaparów wg Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg ryb słodkowodnych (płoć, sielawa, okoń)
- 4 cebule
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 bułka kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- mąka do obtaczania pulpetów
- 700 ml wytrawnego białego wina
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki kaparów
- klarowane masło do smażenia
- sól, pieprz Prymat do smaku
Opis:
- Ryby czyścimy i filetujemy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. W rondlu rozgrzewamy masło i smażymy drobno posiekaną cebulę na złoty kolor.
- Do zmielonej masy dodajemy żółtka jaj, przestudzoną cebulę, przyprawy i ubitą pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy pulpety, obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy na rozgrzanym klarowanym maśle z każdej strony, aż nabiorą złotej barwy. W osobnym garnku podgrzewamy białe wino, aż objętość zmniejszy się o połowę.
- Dodajemy śmietanę i kapary, przyprawiamy. Do tak przygotowanego sosu wkładamy pulpety i jeszcze chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Kuchenne Rewolucje. Przepisy Magdy Gessler.
ZNAK Literanova 2012