Przepis na pierogi ormiańskie
Składniki:
- 3 żółtka
- 3 dag masła
- 1/8 l śmietany
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki mleka do drożdży
- 1 dag cukru
- 1/2 l mąki
- 12 dag baraniny
- 12 dag szynki
- 1 cebula
- 4 dag masła
- 1/2 bułki
- 1 jajo
- 1/8 l śmietany na nadzienie
Opis:
- Rozetrzeć żółtka z masłem, dodać 1/2 łyżeczki soli i śmietanę, ucierać na masę, ubić białka na pianę, zmieszać z tą masą.
- Wlać rozdrobnione i wyrośnięte drożdże, wsypać mąkę, dobrze wyrobić ciasto, aby wystąpiły pęcherze.
- Nakryte zostawić w ciepłym miejscu.
- Gdy urośnie, dzielić po 3 dag, wałkować krążki, nadziewać ciepłym nadzieniem z mięsa.
- Zwijać w wałeczki, następnie w małe kwadraciki papieru o boku 7-10 cm posmarowanego smalcem.
- Kłaść w odstępach, aby miały gdzie rosnąć.
- Gdy podniosą się, wsunąć do gorącego piekarnika, po 15-20 min będą upieczone.