Pierogi ormiańskie

0

Przepis na pierogi ormiańskie

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3 dag masła
  • 1/8 l śmietany
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki mleka do drożdży
  • 1 dag cukru
  • 1/2 l mąki
  • 12 dag baraniny
  • 12 dag szynki
  • 1 cebula
  • 4 dag masła
  • 1/2 bułki
  • 1 jajo
  • 1/8 l śmietany na nadzienie

Opis:

  1. Rozetrzeć żółtka z masłem, dodać 1/2 łyżeczki soli i śmietanę, ucierać na masę, ubić białka na pianę, zmieszać z tą masą.
  2. Wlać rozdrobnione i wyrośnięte drożdże, wsypać mąkę, dobrze wyrobić ciasto, aby wystąpiły pęcherze.
  3. Nakryte zostawić w ciepłym miejscu.
  4. Gdy urośnie, dzielić po 3 dag, wałkować krążki, nadziewać ciepłym nadzieniem z mięsa.
  5. Zwijać w wałeczki, następnie w małe kwadraciki papieru o boku 7-10 cm posmarowanego smalcem.
  6. Kłaść w odstępach, aby miały gdzie rosnąć.
  7. Gdy podniosą się, wsunąć do gorącego piekarnika, po 15-20 min będą upieczone.
Share.

Leave A Reply