Przepis na naleśniki z ziemniakami i serem
Składniki:
Farsz:
- 80 dag ziemniaków
- 15-20 dag sera
- 5 dag cebuli
- 4 dag tłuszczu
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 2 jaja
- sól
- 1/4 l mleka
- 1/4 l wody
- 20 dag mąki
- 4 dag tłuszczu
Opis:
- Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, ugotować i odcedzić, obrać, przepuścić przez maszynkę razem z serem i cebulą, którą wczęśniej udusiliśmy na patelni.
- Dodać do smaku sól, pieprz i starannie wymieszać.
- Usmażyć naleśniki bez piany.
- Każdy naleśnik smarować farszem, złożyć na pół, i jeszcze raz na pół.
- Kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz, szybko osmażyć z dwóch stron.
- Ułożyć na półmisku, opierając jeden o drugi, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać ze śmietaną, sosem grzybowym, koperkowym lub pomidorowym, z surówką z warzyw.