Przepis na zrazówkę
Opis:
- Gruby kawałek zrazówki zbić wałkiem, natrzeć solą i czosnkiem, ząbki czosnku pociąć na cienkie piórka, naszpikować mięso, pozostawić przykryte do następnego dnia.
- Rozgrzać w rondlu smalec, posypać mięso mąką, obrumienić na smalcu, obsypać kminkiem, włożyć pokrajaną cebulę, podlać wodą, dusić pod pokrywą, aż będzie miękkie, podlać śmietaną i zagotować.
- Przed podaniem na stół pokrajać w ukośne plastry, polać sosem.
- Podać oddzielnie buraczki lub kapustę z ziemniakami.
Składniki:
- 1 kg zrazówki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 6 dag smalcu,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 2 dag mąki,
- 1/8 l śmietany
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa