Przepis na wołowinę po burgundzku
Składniki:
- 70 dag mięsa wołowego (zrazowego)
- 5 dag słoniny
- 10 dag pieczarek
- szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- łyżka przecieru pomidorowego
- nieduża cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka mąki
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- listek laurowy
Opis:
- Mięso pokrajać na dość grube plastry, obrumienić na oliwie, posypać mąką i jeszcze obrumienić, dodać posiekaną cebulę, plasterki słoniny i zmiażdżony czosnek.
- Polać winem wymieszanym z połową szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
- Po 20 minutach dodać sól, pieprz, zieleninę, listek laurowy i tymianek.
- Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać oczyszczone pieczarki ( małe w całości, a duże pokrajane ).
- Dołożyć przecier pomidorowy.
- Dusić do miękkości.
- Poddawać z ryżem ugotowanym na sypko lub puree ziemniaczanym, zieloną sałatą, cykorią.
- Do tego wytrawne czerwone wino.