Przepis na węgorze na zielono
Składniki:
- 2 kg węgorzy średniej wielkości
- 2 cebule
- 3 gałązki selera naciowego
- 50 g masła
- 1 butelka wina wytrawnego
- 250 g szczawiu
- 200 g liści rzeżuchy
- po 20 g pietruszki i trzebuli
- 6 żółtek
- 200 g śmietanki
- 1 cytryna
- po 5 g szałwi, mięty, cząbru
- sól, pieprz
Opis:
- Posiekaną drobno cebulkę i seler przysmażyć na maśle.
- Węgorze obedrzeć ze skóry, podzielić na dzwonka, dorzucić do mieszaniny.
- Wlać wino, a następnie wrzucić wszystkie zioła i liście drobno posiekane.
- Posolić, popieprzyć, pod przykryciem gotować niezbyt gwałtownie przez 15 minut.
- Zdjąć z ognia i dolać śmietankę zmieszaną z żółtkami i paroma kroplami cytryny.
- Podgrzać, ale nie gotować.
- Podawać na zimno lub gorąco.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska