Sandacz z pieczarkami saute

0

Przepis na sandacza z pieczarkami saute

Składniki:

  • 1 kg sandacza
  • 15 dkg pieczarek
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • 4 dkg masła
  • sól

Opis:

  1. Sandacza ogolić, sprawić, odfiletować ze skórą, opłukać.
  2. Filety pokrajać na porcje, pieczarki oczyścić z ziemi, opłukać, oddzielić trzonki od kapeluszy.
  3. Grzyby obrać ze skórki, pokrajać w cienkie plasterki.
  4. Masło ( 2 dkg ) rozgrzać na patelni, włożyć pieczarki, osmażyć, przykryć pokrywką, wlać łyżkę wody, dusić na wolnym ogniu.
  5. Porcje ryby osolić, oprószyć mąką, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, z obu stron.
  6. Włożyć do piekarnika, na wierzch dać  2 dkg masła.
  7. Usmażoną rybę ułożyć na ogrzanym półmisku.
  8. Na każdą porcję kłaść pieczarki.
Share.

Leave A Reply