Przepis na sandacza z pieczarkami saute
Składniki:
- 1 kg sandacza
- 15 dkg pieczarek
- 4 dkg tłuszczu
- 3 dkg mąki
- 4 dkg masła
- sól
Opis:
- Sandacza ogolić, sprawić, odfiletować ze skórą, opłukać.
- Filety pokrajać na porcje, pieczarki oczyścić z ziemi, opłukać, oddzielić trzonki od kapeluszy.
- Grzyby obrać ze skórki, pokrajać w cienkie plasterki.
- Masło ( 2 dkg ) rozgrzać na patelni, włożyć pieczarki, osmażyć, przykryć pokrywką, wlać łyżkę wody, dusić na wolnym ogniu.
- Porcje ryby osolić, oprószyć mąką, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, z obu stron.
- Włożyć do piekarnika, na wierzch dać 2 dkg masła.
- Usmażoną rybę ułożyć na ogrzanym półmisku.
- Na każdą porcję kłaść pieczarki.