Przepis na rostbef po hawajsku
Składniki:
- 1 kg rostbefu
- 1 kg szpinaku
- 1 puszka ananasa w krążkach
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki całych migdałów (obranych)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka curry
- 1/2 opakowania śmietany kremówki
- 1 szklanka bulionu
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Opis:
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą oraz pieprzem. Mocno rozgrzać olej na patelni. Mięso ułożyć na blasze, polać gorącym olejem. Wstawić do piekarnika, piec około 45 minut w temperaturze 225 stopni.
- Ananasy odsączyć. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięsa ułożyć plastry na mięsie.
- Szpinak oczyścić i dokładnie opłukać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Migdały mocno zrumienić na suchej patelni, odstawić do przestygnięcia.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, posypać mąką, curry i zasmażyć nieustannie mieszając. Podlać bulionem i 10 łyżkami soku z ananasa, zalać śmietaną, zagotować. Przyprawić solą oraz pieprzem.Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut.
- Rozgrzać łyżkę masła na patelni, zeszklić na niej cebulę, dodać wilgotny szpinak. Całość smażyć aż szpinak będzie zupełnie miękki. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową, wsypać prażone migdały.
- Mięso i szpinak przełożyć na podgrzany półmisek, polać odrobiną sosu, posypać curry. Resztę sosu przelać do sosjerki.
Jeden komentarz
Pingback: • Znaczenie ananasa w naszej diecie - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne