Rostbef po hawajsku

1

Przepis na rostbef po hawajsku

Składniki:

  • 1 kg rostbefu
  • 1 kg szpinaku
  • 1 puszka ananasa w krążkach
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki całych migdałów (obranych)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 opakowania śmietany kremówki
  • 1 szklanka bulionu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Opis:

  1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą oraz pieprzem. Mocno rozgrzać olej na patelni. Mięso ułożyć na blasze, polać gorącym olejem. Wstawić do piekarnika, piec około 45 minut w temperaturze 225 stopni.
  2. Ananasy odsączyć. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięsa ułożyć plastry na mięsie.
  3. Szpinak oczyścić i dokładnie opłukać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Migdały mocno zrumienić na suchej patelni, odstawić do przestygnięcia.
  4. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, posypać mąką, curry i zasmażyć nieustannie mieszając. Podlać bulionem i 10 łyżkami soku z ananasa, zalać śmietaną, zagotować. Przyprawić solą oraz pieprzem.Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut.
  5. Rozgrzać łyżkę masła na patelni, zeszklić na niej cebulę, dodać wilgotny szpinak. Całość smażyć aż szpinak będzie zupełnie miękki. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową, wsypać prażone migdały.
  6. Mięso i szpinak przełożyć na podgrzany półmisek, polać odrobiną sosu, posypać curry. Resztę sosu przelać do sosjerki.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Znaczenie ananasa w naszej diecie - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply