Przepis na pieczone pierożki z kapustą
Składniki:
- 20 dag mąki
- pół kostki margaryny
- małe jajo
- łyżka kwaśnej śmietany
- sól
- 0,5 kg kapusty cukrowej
- łyżka masła
- duża cebula
- garść suszonych grzybów
Opis:
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odstawić do lodówki na ok. 40 minut.
- Po tym czasie rozwałkować cienko i wycinać kółeczka kieliszkiem od wina.
- Wykonać farsz: kapustę drobno poszatkować i lekko osolić. Wymoczone przez noc grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły.
- Posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, dodać kapustę i udusić. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na środku każdego kółeczka kłaść trochę farszu, zlepić pierożki i upiec w piekarniku na złoty kolor.
- Podawać na ciepło jako dodatek do barszczu czerwonego.
- Można je upiec wcześniej, a potem odgrzać w piekarniku.