Pieczone pierożki z kapustą

0

Przepis na pieczone pierożki z kapustą

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • pół kostki margaryny
  • małe jajo
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sól
  • 0,5 kg kapusty cukrowej
  • łyżka masła
  • duża cebula
  • garść suszonych grzybów

Opis:

  1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odstawić do lodówki na ok. 40 minut.
  2. Po tym czasie rozwałkować cienko i wycinać kółeczka kieliszkiem od wina.
  3. Wykonać farsz: kapustę drobno poszatkować i lekko osolić. Wymoczone przez noc grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły.
  4. Posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, dodać kapustę i udusić. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Na środku każdego kółeczka kłaść trochę farszu, zlepić pierożki i upiec w piekarniku na złoty kolor.
  6. Podawać na ciepło jako dodatek do barszczu czerwonego.
  7. Można je upiec wcześniej, a potem odgrzać w piekarniku.
Share.

Leave A Reply