Lin smażony

0

Przepis na lina smażonego

Składniki:

  • 80 dkg lina
  • sól
  • cytryna
  • ocet
  • 4 dkg mąki
  • 1 jajo
  • 8 dkg bułki tartej
  • 6-8 dkg tłuszczu

Opis:

  1. Lina szybko sparzyć, sprawić, opłukać, odfiletować, podzielić na porcje, skropić octem lub cytryną.
  2. Zostawić na 0,5 do 1 godziny.
  3. Rybę osolić, opanierować w mące, rozmąconym jajku, bułce tartej.
  4. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron, na jasnozłoty kolor.
  5. Dosmażyć na brzegu płyty.
  6. Ułożyć na półmisku, przybrać zieleniną i talarkami cytryny.
  7. Osobno podać ziemniaki i sałatkę z czerwonej kapusty.
Share.

Leave A Reply