Przepis na kolację dla dwojga
Składniki:
Przystawka
- 3 soczyste i czerwone pomidory
- opakowanie mozzarelli
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- kilka czarnych oliwek
- zioła prowansalskie
- sól
- czosnek
Danie główne
- 1 kg wieprzowych żeberek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 10 ml sosu sojowego
- 2 łyżeczki keczupu
- 1 łyżka oliwy
- trochę utartego imbiru
- trochę cukru pudru
Opis:
Przystawka
- Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki, pozbywamy się ogonka i trzonka, kroimy w plastry.
- Mozzarelle odsączamy i bardzo ostrym nożem kroimy w plastry.
- Przekładamy na talerzu pomidory serem mozzarellą.
- Oliwki kroimy drobniutko w plasterki i posypujemy nimi danie.
- Ząbki czosnku przecieramy w maszynce, dodajemy do niego 50 ml octu balsamicznego oraz 100 ml oliwy z oliwek. Doprawiamy wszystko solą i cukrem, ziołami prowansalskimi, dokładnie mieszamy.
- Polewamy danie przyrządzonym sosem.
Danie główne
- Przygotowujemy marynatę, która polega na dokładnym zmieszaniu cukru pudru, oliwy, imbiru, keczupu, sosu sojowego i przetartego czosnku.
- Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, aby natarte mięso dobrze nią naszło.
- Żeberka myjemy i kroimy na standardowe porcje, co jedną kość.
- Wsypujemy mięso do miski i nacieramy dokładnie marynatą. Zostawiamy na co najmniej 12 godzin, co jakiś czas przekręcamy mięso.
- Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu, tylko po jednej warstwie, zalewamy pozostałością marynaty i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- W temperaturze 180 stopni pieczemy przez 1 godzinę, co jakiś czas skrapiając marynatą.
- Mięso jest gotowe kiedy chce łatwo odchodzić od kości.