Kolacja dla dwojga

0

Przepis na kolację dla dwojga

Składniki:

Przystawka

  • 3 soczyste i czerwone pomidory
  • opakowanie mozzarelli
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • kilka czarnych oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • czosnek

Danie główne

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki keczupu
  • 1 łyżka oliwy
  • trochę utartego imbiru
  • trochę cukru pudru

    Opis:

    Przystawka

    1. Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki, pozbywamy się ogonka i trzonka,  kroimy w plastry.
    2. Mozzarelle odsączamy i bardzo ostrym nożem kroimy w plastry.
    3. Przekładamy na talerzu pomidory serem mozzarellą.
    4. Oliwki kroimy drobniutko w plasterki i posypujemy nimi danie.
    5. Ząbki czosnku przecieramy w maszynce, dodajemy do niego 50 ml octu balsamicznego oraz 100 ml oliwy z oliwek. Doprawiamy wszystko solą i cukrem, ziołami prowansalskimi, dokładnie mieszamy.
    6. Polewamy danie przyrządzonym sosem.

    Danie główne

    1. Przygotowujemy marynatę, która polega na dokładnym zmieszaniu cukru pudru, oliwy, imbiru, keczupu, sosu sojowego i przetartego czosnku.
    2. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, aby natarte mięso dobrze nią naszło.
    3. Żeberka myjemy i kroimy na standardowe porcje, co jedną kość.
    4. Wsypujemy mięso do miski i nacieramy dokładnie marynatą. Zostawiamy na co najmniej 12 godzin, co jakiś czas przekręcamy mięso.
    5. Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu, tylko po jednej warstwie, zalewamy pozostałością marynaty i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    6. W temperaturze 180 stopni pieczemy przez 1 godzinę, co jakiś czas skrapiając marynatą.
    7. Mięso jest gotowe kiedy chce łatwo odchodzić od kości.
    Share.

    Leave A Reply