Karp w szarym sosie

0

Przepis na karpia w szarym sosie

Składniki:

  • karp ok. 1 kg
  • pęczek włoszczyzny
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • liść laurowy
  • 5 szklanek wody

Do dekoracji:

  • kilka pierniczków
  • kilka plasterków cytryny
  • rodzynki
  • zielona pietruszka

Sos:

  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki tartego piernika
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki migdałów
  • 3 łyżki rodzynków
  • 1 cytryna
  • sól
  • cukier
  • 2 szklanki wywaru z ryby

 

Opis:

  1. Karpia sprawić, umyć, odciąć płetwy, usunąć skrzela i oczy.
  2. Przygotować rynienkę do gotowania ryb lub duży rondel z metalową wkładką, włożyć obraną włoszczyznę, zalać pięcioma szklankami wody, dodać listek laurowy, pieprz, sól, szczyptę cukru, gotować 10 minut.
  3. Następnie włożyć rybę w całości i gotować na najmniejszym ogniu ok. 45 minut.
  4. Miękkiego karpia ostrożnie wyjąć na wkładce ( wywar zachować ).
  5. Przyrządzić sos w małym rondelku: stopić masło i miód, dodać utarty na tarce piernik, wlać 2 szklanki wywaru z ryby, gotować na małym ogniu ok. 7 minut.
  6. Następnie dodać sparzone rodzynki, sok z cytryny, sparzone i obrane ze skórki migdały, przyprawić solą, cukrem.
  7. Sosem polać rybę, półmisek udekorować małymi pierniczkami, plastrami cytryny i natką pietruszki.
  8. Podawać na gorąco z pieczywem.
Share.

Leave A Reply