Przepis na karpia w szarym sosie
Składniki:
- karp ok. 1 kg
- pęczek włoszczyzny
- pieprz
- sól
- cukier
- liść laurowy
- 5 szklanek wody
Do dekoracji:
- kilka pierniczków
- kilka plasterków cytryny
- rodzynki
- zielona pietruszka
Sos:
- 4 łyżki miodu
- 1,5 szklanki tartego piernika
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki migdałów
- 3 łyżki rodzynków
- 1 cytryna
- sól
- cukier
- 2 szklanki wywaru z ryby
Opis:
- Karpia sprawić, umyć, odciąć płetwy, usunąć skrzela i oczy.
- Przygotować rynienkę do gotowania ryb lub duży rondel z metalową wkładką, włożyć obraną włoszczyznę, zalać pięcioma szklankami wody, dodać listek laurowy, pieprz, sól, szczyptę cukru, gotować 10 minut.
- Następnie włożyć rybę w całości i gotować na najmniejszym ogniu ok. 45 minut.
- Miękkiego karpia ostrożnie wyjąć na wkładce ( wywar zachować ).
- Przyrządzić sos w małym rondelku: stopić masło i miód, dodać utarty na tarce piernik, wlać 2 szklanki wywaru z ryby, gotować na małym ogniu ok. 7 minut.
- Następnie dodać sparzone rodzynki, sok z cytryny, sparzone i obrane ze skórki migdały, przyprawić solą, cukrem.
- Sosem polać rybę, półmisek udekorować małymi pierniczkami, plastrami cytryny i natką pietruszki.
- Podawać na gorąco z pieczywem.