Hamburgery z zielonym pesto z selera naciowego

7

Jak Wasze przygotowania do świąt? Czy wszystkie serniki, makowce, paschy i inne pyszności są gotowe? A może dopiero zabieracie się za opracowywanie świątecznego menu? Przychodzę dzisiaj do Was z ciekawym pomysłem na … niezbyt wielkanocne danie, ale jest tak pyszne, że nie mogę już dłużej czekać z opublikowaniem przepisu.

Mam nadzieje, że taka wersja hamburgerów przypadnie Wam do gustu. Przyznam, że inspirowałam się tutaj recepturą z książki kucharskiej Lidla autorstwa Okrasy 🙂 poniżej zdjęcie jak wyglądał pierwowzór:
hamburger okrasy

Składniki na hamburgery z zielonym pesto z selera naciowego

  • 500 g wołowiny
  • 3 cebule białe
  • oliwa z oliwek
  • 6 g kimnku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 40 g selera naciowego
  • 1 żółtko
  • musztarda Dijon
  • korniszonki
  • sałata rukola
  • suszone pomidory
  • bułki do hamburgerów

składniki na hamburgery

Jak zrobić hamburgery w domu

W pierwszym kroku obieramy 1 cebulę i kroimy ją w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Wołowinę myjemy, oczyszczamy z błonek i wrzucamy do blendera – musimy ją drobno posiekać, tak jak na tatara. Gotowe mięso doprawiamy tak jak lubimy najbardziej, dokładamy żółtko, kminek, sól i pieprz. Nie może tutaj zabraknąć czosnku przeciśniętego przez praskę. Mięso łączymy z uduszoną wcześniej cebulką i formujemy z niego kotlety, bardziej płaskie i dosyć duże krążki, idealne do naszej bułeczki. Krawędzie możemy przyciąć nożem. Ostawione na bok muszą chwile poczekać, zanim skończą na rozgrzanym oleju.
pesto domowe

Sos lub pesto do hamburgerów

Zabieramy się za przygotowanie pesto z selera naciowego. Pokrojone warzywo blendujemy z czosnkiem oraz musztardą na gładką masę. Dodajemy tam odrobinę oliwy z oliwek, żółtko, przyprawy takie jak biały pieprz i sól. Jeżeli lubimy ostrzejsze smaki możemy dodać także papryczki chilli lub jalapeno.
hamburgery
Smażymy hamburgery. Wystarczy po 3 minutki na każdej stronie by uzyskać dobrze wypieczony kotlet. Jeżeli lubicie więcej soków czy nawet nieco surowe mięsko, przytrzymajcie je po prostu krócej.
grilowane warzywa
Pozostałe 2 cebule i 2 pomidory kroimy w grube plastry i grillujemy je na specjalnej patelni z obydwu stron. Nie zajmuje to za dużo czasu, a efekt jest oszałamiający. Zdecydowanie warto! Pozostaje nam już tylko przygotować inne produkty. Bułeczki przecinamy na pół i wkładamy do piekarnika na parę minut. Ocieplone będą robić wspaniałą robotę.
składamy hamburgery

Składamy hamburgery

Na spód bułki idzie pesto z selera naciowego, potem rukola, kotlet i grillowane warzywa: cebula i pomidory. Możemy jeszcze dołożyć trochę zielonej sałaty, sosy i gotowe. Nasz wypasiony hamburger jest gotowy i tylko czeka na pałaszowanie.
hamburgery z pesto
Lubicie takie jedzenie? Dla porównania przypominam także mój drugi przepis na hamburgery w wydaniu iście amerykańskim – z bekonem 🙂 skończyło się co prawda malowaniem ściany w kuchni – tak tak są zdjęcia – ale było bardzo smacznie. Zerknijcie sami:

Share.

7 komentarzy

    • Nina Wiśniewska on

      Ostatnio skusiłam się na wege wersję w knajpie i wiesz co – był mega! z czerwonej fasoli i ciecierzycy – PYCHA!

    • Nina Wiśniewska on

      początek jest najgorszy… ale jak poczujesz smak, to przestaje Ci zależeć 🙂 najwyżej troszkę buźki do umycia hehe

  1. Wygląda mega smakowicie. Chyba się skuszę. Wielkie dzięki za ten przepis, już od jakiegoś czasu chodzi za mną burger.

Leave A Reply