Flądra samżona, panierowana

0

Przepis na flądrę smażoną

Składniki:

  • 1,20 kg flądry
  • sól
  • 4 dkg mąki
  • 1 jajo
  • 8 dkg tartej bułki
  • 1 cytryna

Opis:

  1. Flądrę sprawić, opłukać, odfiletować, zdjąć skórę, pokrajać na porcje, posolić.
  2. Panierować w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce.
  3. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor.
  4. Dosmażyć na brzegu płyty, wstawić do piekarnika, aby ryba doszła.
  5. Podawać z ziemniakami, surówkami z warzyw.
  6. Jeżeli flądry są małych rozmiarów, wówczas można je smażyć w ten sam sposób, ze skórą, w całości.
Share.

Leave A Reply