Dorsz saute

0

Przepis na dorsza saute

Składniki:

  • 80 dkg dorsza
  • 1 kg innej ryby
  • sól, pieprz
  • 3 dag mąki
  • 6-8 dkg tłuszczu

Opis:

  1. Dorsza oczyścić, ogolić, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować bez ości i ze skórą.
  2. Wyciąć filety, pokrajać w poprzek na porcje, oprószyć solą, pieprzem, mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz.
  3. Smażyć z 3 stron uważając, aby mięso nie było wewnątrz surowe.
  4. Po usmażeniu można dać na kilka minut do piekarnika, aby ryba doszła, lub dosmażyć na brzegu na wolnym ogniu.
  5. Porcje ryby ułożyć rzędem na podłużnym półmisku, oblać tłuszczem ze smażenia.
  6. Przybrać zieleniną.
  7. Podawać z ziemniakami, z sosem chrzanowym, pomidorowym, pieczarkowym albo z sałatką lub surówką z warzyw.
Share.

Leave A Reply