Przepis na dorsza saute
Składniki:
- 80 dkg dorsza
- 1 kg innej ryby
- sól, pieprz
- 3 dag mąki
- 6-8 dkg tłuszczu
Opis:
- Dorsza oczyścić, ogolić, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować bez ości i ze skórą.
- Wyciąć filety, pokrajać w poprzek na porcje, oprószyć solą, pieprzem, mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz.
- Smażyć z 3 stron uważając, aby mięso nie było wewnątrz surowe.
- Po usmażeniu można dać na kilka minut do piekarnika, aby ryba doszła, lub dosmażyć na brzegu na wolnym ogniu.
- Porcje ryby ułożyć rzędem na podłużnym półmisku, oblać tłuszczem ze smażenia.
- Przybrać zieleniną.
- Podawać z ziemniakami, z sosem chrzanowym, pomidorowym, pieczarkowym albo z sałatką lub surówką z warzyw.