Comber cielęcy z sosem beszamelowym

0

Przepis na comber cielęcy z sosem beszamelowym

Opis:

  1. Z combra usunąć błonę, wyrównać kostki, żeby nie wystawały, powinien wyglądać jak polędwica.
  2. Skropić go sokiem cytrynowym, nasolić, posypać papryką, naszpikować gęsto słoninką, włożyć na odpowiednio długiej blasze do piekarnika, obłożyć masłem, piec w wysokiej temperaturze, w czasie pieczenia polewać często po wierzchu tłuszczem.
  3. Gdy zacznie się rumienić polewać po wierzchu sosem beszamelowym.
  4. Należy polewać sosem tyle razy, aby na całej powierzchni utworzyła się rumiana skorupka.
  5. Obsypać w końcu serem żółtym i jeszcze raz polać sosem beszamelowym. Podać na stół, pokrajać w cienkie ukośne plastry, włożyć znów mięso na kości.
  6. Podać oddzielnie zieloną sałatę.

Składniki:

  • comber
  • 10 dag słoniny
  • 8 dag masła
  • odrobina papryki
  • 1/2 cytryny
  • 4 dag sera żółtego
  • sos beszamelowy

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply