Przepis na comber cielęcy z sosem beszamelowym
Opis:
- Z combra usunąć błonę, wyrównać kostki, żeby nie wystawały, powinien wyglądać jak polędwica.
- Skropić go sokiem cytrynowym, nasolić, posypać papryką, naszpikować gęsto słoninką, włożyć na odpowiednio długiej blasze do piekarnika, obłożyć masłem, piec w wysokiej temperaturze, w czasie pieczenia polewać często po wierzchu tłuszczem.
- Gdy zacznie się rumienić polewać po wierzchu sosem beszamelowym.
- Należy polewać sosem tyle razy, aby na całej powierzchni utworzyła się rumiana skorupka.
- Obsypać w końcu serem żółtym i jeszcze raz polać sosem beszamelowym. Podać na stół, pokrajać w cienkie ukośne plastry, włożyć znów mięso na kości.
- Podać oddzielnie zieloną sałatę.
Składniki:
- comber
- 10 dag słoniny
- 8 dag masła
- odrobina papryki
- 1/2 cytryny
- 4 dag sera żółtego
- sos beszamelowy
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa