Przepis na cielęce kulki z jajami
Opis:
- Z kawałka bezkostnej cielęciny wyciąć żyły, rozciąć na 4 części, zbić każdy kawałek na okrągły zrazik, trochę posolić, przykryć plastrem szynki.
- W środek włożyć ugotowane na twardo jajo, obrane ze skorupki i posolone, zawinąć ciasno, formując kulkę, obwiązać bawełną, posolić i posypać mąką, obsmażyć na rozgrzanym maśle.
- Gdy kulki są zarumienione, podlać rosołem, zagotować pod pokrywą.
- Na półmisek wyłożyć ugotowaną fasolkę z pomidorami, kulki poprzecinać na połówki, i położyć na talerzu przeciętą stroną do góry, w przekroju ładnie wyglądają, polać sosem.
- Do sosu można dodać cebulę i sok cytrynowy.
Składniki:
- 1/2 kg cielęcej zrazówki
- 4 jaja
- 4 plastry szynki
- 8 dag masła
- 2 dag mąki
- pół szklanki rosołu
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa