Przepis na przepiórki w potrawce
Składniki:
- 6 przepiórek
- 200 g tłustej szynki
- 6 małych cebul
- 6 kawałków bułki
- 40 g masła
- 1 duży kieliszek koniaku
- 1 łyżka stołowa tymianku
- gałka muszkatołowa
Opis:
- Szynkę pokrajać w kostkę i przesmażyć z cebula na wolnym ogniu tak, aby cebula się lekko zarumieniła.
- Odstawić. Przepiórki owinąć w płatki słoniny i podsmażyć na małym ogniu, gdy się przyrumienią, dodać koniak, podgrzać i odstawić na 10 minut dla zmacerowania się.
- Dodać przesmażoną szynkę, wszystkie przyprawy do smaku i na bardzo małym ogniu dusić przez 40 minut.
- Uważać aby przepiórek nie wysuszyć.
- Plasterki bułki posmarowane masłem przysmażyć na blasze, ułożyć na każdej jednego ptaka, udekorować na półmisku i podać.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska