Małże w sosie szafranowym wg Mikołaja Reya

0

Przepis na małże w sosie szafranowym wg Mikołaja Reya

Składniki:

  • 1 kg małży
  • 1 Cebula
  • 1,5 szklanki białego wina
  • 0,2 l wermutu
  • natka pietruszki
  • łyżka śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • Curry
  • Szafran
  • Mąka
  • Bułka tarta

Opis:

  1. Cienko pokroić cebulę i zeszklić na maśle w garnku. Wrzucić małże, dolać 1,5 szklanki białego wina, wrzucić cienko posiekaną pietruszkę i  dolać 0,2 l wermutu.
  2. Gotować pod przykryciem na dużym ogniu. Jak tylko się małże otworzą zmniejszyć ogień, wyjąć je, odrzucić puste połówki małży i pozostające z miąższem poukładać na całym talerzu. Dodać łyżkę gęstej śmietany do pozstałego w garnku  sosu, doprawić odrobiną curry i szafranem.
  3. Zredukować   sos na małym ogniu i ewentualnie dodać trochę mąki (intensywnie mieszjaąc)by sos zgęstniał. Polać małże sosem i każdą posypać odrobiną bułki tartej. Włożyć do pieca i zapiekać pod grillem rozgrzanym do  220° przez 2-3min.

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/malze-w-sosie-szafranowym,57166.html

Share.

Leave A Reply