Przepis na małże w sosie szafranowym wg Mikołaja Reya
Składniki:
- 1 kg małży
- 1 Cebula
- 1,5 szklanki białego wina
- 0,2 l wermutu
- natka pietruszki
- łyżka śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- Curry
- Szafran
- Mąka
- Bułka tarta
Opis:
- Cienko pokroić cebulę i zeszklić na maśle w garnku. Wrzucić małże, dolać 1,5 szklanki białego wina, wrzucić cienko posiekaną pietruszkę i dolać 0,2 l wermutu.
- Gotować pod przykryciem na dużym ogniu. Jak tylko się małże otworzą zmniejszyć ogień, wyjąć je, odrzucić puste połówki małży i pozostające z miąższem poukładać na całym talerzu. Dodać łyżkę gęstej śmietany do pozstałego w garnku sosu, doprawić odrobiną curry i szafranem.
- Zredukować sos na małym ogniu i ewentualnie dodać trochę mąki (intensywnie mieszjaąc)by sos zgęstniał. Polać małże sosem i każdą posypać odrobiną bułki tartej. Włożyć do pieca i zapiekać pod grillem rozgrzanym do 220° przez 2-3min.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/malze-w-sosie-szafranowym,57166.html