Kurczęta w sosie sardynkowym

0

Przepis na kurczęta w sosie sardynkowym

Składniki:

  • 2 kurczaki
  • 2-3 młode marchewki
  • 1 kalarepa
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 5 dag masła
  • 2 sardynki
  • 1/8 l wina
  • 1/8 l rosołu
  • 1/8 l śmietany
  • 2 żółtka

Opis:

  1. Kurczęta dusić z jarzynami, masłem i cebulką.
  2. Gdy dochodzą, włożyć oczyszczone i posiekane sardynki, podlać białym winem, dusić pod pokrywą, aż zmiękną.
  3. Następnie rozebrać kurczęta, ułożyć na półmisku, przetrzeć sos przez sito, zaciągnąć żółtkami rozbitymi w śmietanie, zagrzać i polać kurczęta.
  4. Można obłożyć półmisek kaszą ryżową wypieczoną na sypko.
Share.

Leave A Reply