Przepis na karpia po żydowsku
Składniki:
- 1,2-1,5 kg karpia
- 1 kg cebuli
- włoszczyzna bez kapusty
- garść rodzynków
- garść migdałów
- sól
- trochę cukru
Opis:
- Karpia oczyścić i usunąć wnętrzności, zachowując pęcherz, płetwy ( także boczne ) i łuski.
- Wszystkie te odpadki zawinąć w gazę w luźny węzełek.
- Rybę pokrajać na dzwonka, głowę odciąć, usunąć oczy.
- Karpia nie myć, tylko razem z krwią trochę posolić i pocukrzyć, odstawić w chłodne miejsce.
- Cebulę obrać z łusek, przekrajać na pół, zalać wodą, dodać węzełek z płetwami, łuskami oraz pęcherzem i gotować ok. 30min.
- Po tym czasie dodać obraną włoszczyzną i ugotować do miękkości, po czym ją usunąć i użyć np. na sałatką.
- Wywar przecedzić do drugiego rondla lub rynienki do gotowania ryb, węzełek wyrzucić, cebulę przetrzeć przez nylonowe sito.
- Płyn zagotować, osolić, włożyć dzwonka karpia oraz głowę i gotować na bardzo małym ogniu około 15min.. licząc od zawrzenia.
- W tym czasie opłukać rodzynki, migdały sparzyć i obrać je ze skórki.
- Miękką rybę ostrożnie wyjąć, ułożyć na półmisku razem z głową tak, aby miała naturalny kształt, polać sosem, posypać rodzynkami i migdałami.
- Postawić w lodówce aż sos stężeje. Podawać najlepiej z kromkami chałki.
Jeden komentarz
Pingback: • Czym zaskoczyć gości na Wigilii? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne