Kalarepki nadziewane

0

Przepis na nadziewane kalarepki

Składniki:

  • 8 młodych kalarepek
  • 10dag szynki
  • 5dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Opis:

  1. Obrane kalarepki wrzucić na osolony wrzątek, gotować około 10 minut, wyjąć, przelać zimną wodą, osączyć na sicie.
  2. Ściąć wierzchy i wydrążyć miąższ.
  3. Miąższ pokroić w drobną kostkę, umyte liście kalarepek posiekać i połączyć z drobno pokrojoną szynką, boczkiem, zeszkloną na maśle cebulą.
  4. Dodać sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i 2-3 łyżki posiekanych orzechów.
  5. Wbić jajko i dokładnie wymieszać.
  6. Farszem nadziewać kanapki, ułożyć je w wysmarowanym masłem rondlu, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, około 15 minut.
  7. Śmietanę rozrobić z mąką i wymieszać z pozostałymi orzechami.
  8. Wlać do kalarepek i dusić 5-10 minut.
  9. Podawać jako gorącą przystawkę.

Źródło: Kalendarz zdzierany

Share.

Leave A Reply